KRÓTKA HISTORIA:
Piwo rżnięte
Piwo, którego nazwa jest w pewnym sensie taboo wśród właścicieli HoReCa i nawet czasem wśród samych konsumentów będących początkującymi piwoszami.
Co ciekawe, wiele osób widząc na nalewaku nazwę półciemne lub rżnięte nie chce go spróbować, wybierając już sobie znany wariant ciemnego lub jasnego. Nic dziwnego, w Polsce piwo rżnięte nie jest często spotykane. Wielka to szkoda i naszym zdaniem trzeba szerzyć świadomość jak dobrym piwem jest właśnie tak zwane w Czechach „řezané”. Co zadziwiające, osoby które próbują piwa Opat Bursztynowe znając tylko samą nazwę oceniają je wysoko i wracają po nie do lokalu.
Piwo rżnięte jest to piwo uzyskane przez zmieszanie jasnego lagera z ciemnym w proporcji pół na pół. Można je uzyskać mając w swoim lokalu piwo ciemne i piwo jasne na dwóch kranach lub nabyć z browaru gotowe piwo w beczce.