KRÓTKA HISTORIA:
Piwo niepasteryzowane
Perełka wśród wszystkich piw. Piwo żywe jest piwem z drożdżami piwowarskimi. Jeśli byłeś kiedyś na wycieczce w browarze prawdopodobnie próbowałeś właśnie takiego piwa, prosto z kadzi. To najlepszy wariant piwa jaki możne wymarzyć sobie piwosz.
Kiedy piwo leżakuje w piwnicach browaru wystarczająco długo i jest już gotowe do skonsumowania można zamówić je do swojego lokalu w wersji niefiltrowanej i niepasteryzowanej. Zwykle leje je się ręcznie, specjalnym przewodem do każdej beczki. Taki keg jest od razu „otwarty” i piwo trzeba przewieźć jak najszybciej do Klienta, w warunkach chłodniczych i od razu podpiąć do instalacji piwnej. I oczywiście spożyć jak najszybciej ale z tym nie ma już problemu.
Jeśli Twój lokal ma piwnicę lub pomieszczenie-chłodnię to gratulacje! Możesz mieć u siebie takie żywe piwo. Jeśli lokal jest mały i nie posiada piwnicy można zainstalować w nim lodówkę specjalnie przystosowaną do przechowywania beczek. Warto, jeśli masz lub chcesz ściągnąć do swojego lokalu klientów świadomych i takich którzy znają się na piwie.